Ipan kiska Mitä Minna Canth sanoisi tänään?

Matias Turkkila, ooppera ja rallinatsit

  •  Matias Turkkila, ooppera ja rallinatsit

 Matias Turkkila astui kuplastaan 28.7.2015 astuessaan lavalle rasismin vastaisessa Meillä on unelma -mielenosoituksessa. Hänelle buuattiin. Turkkilan mukaan kokemus oli "kova".

Ihmiset buuasivat osoittaakseen mieltä rasismia vastaan. Mielenosoitus halusi antaa viestin Turkkilalle. Kolmen minuutin buuaus on kuitenkin aika kesyä, sanoisin. Tapaa käytetään muun maussa oopperoissa. Siellä buuaukset saattavat tosin kestää paljon pitempäänkin, samoin urheilussa, jossa se on paljon yleisempää.

Matias Turkkilalla on suomalaisen maahanmuutto”kriittisyyden” leviämisessä oma roolinsa, ja siinä roolissa hän oli lavalla. Siinä roolissa hän sai viestin mielenosoitukselta. Buuatttiin. Mitään ei heitelty. Ketään ei satutettu. Hän sai suorituksestaan palautetta, niinkuin taiteilijat ja urheilijat, poliitikotkin ovat saaneet kautta historian.

Turkkilalla oli lisäksi esiintyessään turvanaan suomalainen lainsäädäntö, poliisi ja kaksi ladonkokoista maahanmuuttajataustaista miestä, jotka nauttivat laajaa suomalaisten arvostusta.

Olisi hämmästyttävää jos Turkkila olisiollut yllättynyt ihmisten reaktioista. Silloin hän olisi epätietoinen oman toimintansa aiheuttamista reaktioista.

Se ei ole uskottavaa.

Todennäköisemmin kyse on siitä, että hän joutui nyt ensimmäisen kerran vastakkain toimintansa seurausten kanssa.

Se voi kyllä olla kova kokemus.

Kovaksi sanominen on kuitenkin tässä yhteydessä suorastaan naurettavaa. Kovaa on paeta sotaa, menettää perheenjäseniä, tulla ammutuksi, astua miinaan, joutua raiskatuksi ja hyväksikäytetyksi, joutua pakolaisleirille tietämättä missä perhe ja rakkaat ovat, ja päästä turvaan maahan, jossa rasistit levittelevät lakunaamareilla varustettuja raiskausfantasioitaan, käyvät käsiksi metrossa, sylkevät kasvoille ja vaativat sterilisaatioita – ja ylläpitävät ”monikulttuurisuusuhkaa”.

Turkkilan kohtelu kohautti koko maata. Mediapalautteen kautta näyttää siltä, että kolmen minuutin buuauksella saadaan aikamoinen joukko toimittajia ja suomalaisia suorastaan järkyttymään. Se näkyy yhä keskustelupalstoilla ja toimituksissa.

On siis hyvä ettei buuattu pitempään. Esimerkiksi viittä minuuttia.  Johan siinä olisi ollut perusteita vaatia poikkeustilaa ja mellakkapoliisia paikalle.

 

JÄLKIKIRJOITUS:

Kirjoitin tämän aamupäivällä. Iltapäivällä äärioikeistolainen, kansallissosialismia kannattava Suomen Vastarinta-yhdistys järjesti mellakan Jyväskylässä mielenosoituksensa päätteeksi. Mielenosoittajat hyökkäsivät Sokokselle, ja pahoinpitelivät tällä kertaa kolme ihmistä – yhden tajuttomaksi. SVL:n 40 mielenosoittajasta 30 pidätettiin. Toivottavasti tämä saa mediassa ja puheenvuoroissa edes samat mittasuhteet kuin Turkkilalle buuaaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olen jossain määrin eri mieltä.
En ollut paikalla, mutta televisiotaltioinnista sain mielestäni selvän kuvan siitä että pieni mutta äänekäs ryhmä yritti estää Matias Turkkilan esiintymisen, minkä pyrkimyksen ladonkokoinen maahanmuuttaja tyrehdytti. Buuaaminen ei siis johtunut suorituksesta vaan siitä että suoritus pyrittiin torpedoimaan. Siinä mielessä vertaus urheilusuoritukseen tai ooppera-aariaan ontuu.
Matias Turkkilan ulostuloa, sen tapaa ja sisältöä sen sijaan voi ja sopii tarkastella, kuka mitenkin. Minun näkökulmastani Turkkila tässä edusti järkeä mikä kaveriltaan Immoselta puuttui.

Ja Jyväskylässä Immosen unelma sitten löysi ilmentymänsä, tämän haaveilijan.
Seuraavaksi kuulemme epäilemättä paljon selityksiä, niitä akrobaattisuorituksiakin mitä jo aihe Immosesta harjoiteltiin.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Turkkilalla oli käytössään äänentoistolaitteet, ja hänen äänensä kuului. Hänen puhettaan ei edes yritetty estää, eikä hänellä tiedotusalan ammattilaisena olisi ollut mitään vaikeutta saada viestiään läpi julkisuuteen vaikka hänen puhettaan ei buuausten vuoksi olisi kuultu.

Turkkkilan varsinainen viesti oli tulla paikalle buuattavaksi. Olisi ollut ällistyttävää, jos mitään reaktiota ei olisi syntynyt - paikalle oli sentään saapunut 15 000 ihmistä sitä varten.

Siksi kyseessä on onnistunut uhrautumisspektaakeli. Turkkilan puhe sisälsi asioita, mutta hänen tekonsa ovat ne jotka kertovat mitä mieltä hän asioista on.

Siksi on surkuhupaisaa että ko. spektaakkelin tuottama buuaus oli 15 000 hengen nostetuin sisältö. Surkeaa toimitustyötä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olen yleensä katsottu täällä Puheenvuorossa kukkahattusetävihervassarisuvakiksi.
No. Kun katsoin Yle Areenan tallettamaa varsin hyvälaatuista kuvaa ja ääntä paikalta, tapahtumasta Meillä on unelma, olin lähtökohtaisesti asemoitunut kuten kaltaiseni mokuttaja ja mamujen kaveri yleensä: odotin suurta, mieltä nostattavaa.
Tapahtuman suuruus ja osallistujien osoittama yhteinen tahto olivat sitä. Tapahtuman toteutuksessa oli hätäisesti tehdyn jälki, luonnollisesti. Tapahtuman juonto olisi voinut olla parempi. - Nyt sitten Turkkila.
Äänentoistolaitteet eivät paljoa auta kun esiintyjä yrittää ex tempore -tilanteessa koota ajatuksiaan ja olla kuulematta rytmikkäät huudot itsestään. Häntä häirittiin, tarkoituksella, suunnitellusti. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Onneksi paikalla oli iso mies Iranista. Mies joka käsitti tasapuolisen kohtelun vaatimuksen tilanteessa missä suurin osa paikalle tulleista olit tullut vaatimaan tolkkua ja jotain rajaa vuosia jatkuneeseen rasistiseen vihapuppuun peräti kyllästyneinä. Myös yleisö käsitti ja malttoi.
Joku taulapää dosentti käsitti peräti nurinkurisesti ja riippunee solmussaan vielä tänä päivänäkin, mutta myös muutama vasemmiston edustaja näkyy jääneen käsittämättä, eri tavalla, sen mikä pitäisi olla ilmeistä. Kohtuuden.

Buuaus oli aiheesta nostettu mediassa ja tästä nostamisesta itkeminen julkisuudessa on uhriutumista siinä missä vastapuolellakin. On se niin väärin.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Irma ei nyt oikein ymmärtänyt. Et oikeasti yrittänyt asettua Turkkilan housuihin. Kysymyshän oli siitä, että hänelle ei buuattu, vaan huudettiin fasisti! rasisti! hyvin vihamieliseen sävyyn. Edessä 15000 ihmistä, jotka ovat vihaisia. Yksi väärä teko ja tilanne olisi voinut riistäytyä.

Toinen homma. Nämä olivat niitä kansakuntatamme suvaitsevia toivoja, jotka eivät tahtoneet antaa toiselle suun vuoroa, vaikka Turkkila ei edes ollut mitään viestiä laittanut vaan Immonen.

Tämän päivän tapahtumista omassa blogissa:
Avoin kirje kansanedustajille Touko Aalto (vihr.) ja Olli Immonen (Ps): Onko hiekkalaatikolla hauskaa?

http://piikkisanakas.blogspot.fi/2015/08/avoin-kir...

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Ei minun tarvtse Turkkilan housuihin siirtyä: olen ollut maahanmuuttajoen housuissa vuosia, seurannut nuorten taistelua selvitä jokapäiväisestä rasismista maassamme. Siitä mielenosoituksessa oli kyse.

Kyseessä oli 15 000 ihmisen RAUHANOMAINEN mielenosoitus - jossa osoitettiin mieltä. Siihen kuuluvat kyltit, banderollit ja ääni. Ei suihkutettu kyynelkaasua, ei puukotettu, ei hakattu tajuttomaksi, eikä hyökätty sivullisten kimppuun tai heitelty savupommeja.

Huomaatko eron?

Siksi olisi syytä kiinnittää huomiota itse mielenosoitukseen. Suomalaisten mitta on tullut täyteen rasistien toiminnasta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vain vasemmistoliiton edustajalta voi odottaa moista neuvostoliittolaismaista asennetta , analyysiä ja johtopäätöksiä. Toisaalta tämä ei juuri häiritse yöuniani oikeistolaisena, menneen ajan pelleporukat aihjeuttavat lähinnä naurunpyrskähdyksiä. Jokainen terveehkö kansakunta ansaitsee omat hauskuuttajat ja VL:n naisjaostoa voidaan pitää tämän ajan "Pulttigirls"-genrenä, siitä vain hanukkaa tai jotain muuta leipomaan.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Vastauksestasi päätellen osui ja upposi.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Isokokoisen hanukan leipomiseen tarvitaan rutkasti munaa, joten se homma kannattaakin jättää muille, Veikko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sopisko tähän kaikkia koskien tuo lause,"Sitä saa mitä tilaa"!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Olen perussuomalainen, en oikeistolainen. Kaksi naishenkilöä saivat minut liittymään SMP:hen. Syynä pelko läheisestä suhteestani vasemmistolaiseen. Suvussani kun on ollut ja on edelleen aktiiveja vsemmistolaisia. Pelko oli turha sillä huolimatta siitä, että entisenä koulukiusattuna kokemus kasvatti itsetuntoani terveellä tavalla, vasemmistolaisuuteen ( todelliseen sellaiseen) liittyy agitaatiota. Se juuri synyttää näitä aggressioita puolin ja toisin. Mikään massatapahtuma ei perimmiltään ole "rauhallinen".
Minusta yhteiskuntaa rakennetaan vain terveen vuoropuhelun kautta!!

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Onko Ainta sinulle tuttua mustien kansalaisoikeusliike? Gandhin toiminta? Rauhanmarssit?

Väkivallattomalla toiminnalla on pitkät perinteet. Siitä Helsingin mielenosoituksessa oli kyse.

Sen sijaan esimerkiksi Kansallisen Vastarintaliikkeen - johon Olli Immonen omaa selvät suhteet - organisoitu väkivalta ei ole mielenosoitus.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Näin 70:lle Luther Kingin unelman ja Gandhin toiminnan tuntien niillä ei ole mitään yhteyttä Helsingin massatapahtumaan. Se oli täysin poliittinen "farssi"! Turkkilan esiintulo oli hyvä juttu sillä se jos mikä paljasti ko. tapahtuman todellisen hengen!
Suomi on oikeusvaltio, jossa ei itsenäisyyden alkutaipaleen jälkeen ole ollut mitään vastakkaiasettelua, muualla kuin niiden keskuudessa jotka elävät menneessä tai käyttävät sitä poliittisten tarkoitusperiensä ajamiseen.
Kriittiseen suhtautumiseen hallitsemattomaan maahanmuuttoon ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajahenkilöiden kanssa, joita on tullut sekä sukuuni että lähipiiriini. Kristittynä koen kaikki ihmiset tasaveraisina heidän taustastaan riippumatta!

Toimituksen poiminnat