Ipan kiska Mitä Minna Canth sanoisi tänään?

Sairas Suomi

 

Tulin eilen kotiin naistenpäivän juhlan jälkeen.

Avasin koneen  ja näin videon, jossa turvapaikanhakija yritti itsemurhaa hirttäytymällä Helsingissä, Ateneumin aukiolla. Siellä sijaitsee pakkopalautuksia vastustavien turvapaikanhakijoiden mielenosoitus. Miehen ystävät ja suomalaiset tukijat ehtivät apuun.

Kyseisen videon kuvaajat ja levittäjät eivät olleet miehen ystäviä. He olivat turvapaikanhakijoiden leirin vieressä olevan Suomi ensin-mielenosoituksen väkeä. Siksi SE-väen kommentit ovat myös taltioituina. He ivasivat ja iloitsivat, ja jakoivat videota samassa hengessä. Kommentit ovat kuvottavia.

Helsingin poliisin olisi hyvä arvioida, onko Suomi ensin -mielenosoitus kansanryhmää vastaan yllyttäjien toimintaa. Lauantaina SE on ilmoittanut järjestävänsä "Puhdistuksen" jos turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta ei ole purettu. 

On syytä kysyä, onko tämä Suomi ensin-henkilöiden toiminta yhä sananvapauden suojan alla?

Ehkä pääministeri, sisäministeri ja presidentti voisivat kertoa näkemyksensä asiasta. Erityisesti toivon sisäministeri Paula Risikon julkista kommenttia: hän kävi tervehtimässä Suomi ensin-väkeä, ja he tuntevat Risikon olevan puolellaan.

Voin pahoin. Tässäkö ovat ne "ääripäät"?

 

Kommentointiohjeet: kaikki  rasistinen möyhä, kvasitutkimuksiin viittaminen ja tyhjänpuhunta poistetaan, kuten aikaisemminkin. Sille on jo riittämiin tilaa. Toivon rakentavia ehdotuksia, ja kehotan kaikkia osallistumaan lauantana turvapaikanhakijoiden tukimielenosoitukseen Helsingin Rautatientorilla ja eri puolella maata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomessa n. 1000 piruparkaa tappaa itsensä. Maahanmuuttaja oli oppinut maan tavoille.

Olen muuten samaa mieltä, että Suomi ei ole rakennettu ihmisiä varten. Olemme hallintoalamaisia, verovelvollisia ja vaalikarjaa nomeklatuuralle.

Suomi on äärimmäisyyksien maa. Keskitie puuttuu...........

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Nämä ihmiset mieluummin kuolevat tai lähtevät vaellukselle muihin maihin, ennemmin kuin palaavat välittömään vaaraan. Ratkaisuksi on esitetty väliaikaisen oleskeluluvan ja työluvan myöntämistä. Kannatan sitä.
Ja ennenkuin kuin kukaan ehtii sanoa muuta: kyllä, tunnen näitä ihmisiä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Poistatko täysin asialliset ja aiheeseen liittyvät kysymykset?

Kommenttini, jossa kysyin, pitäisikö oleskeluluvattomille antaa oleskelulupa, hävisi johonkin.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

En poista, on voinut sattua vahinko ja silloin pyydän anteeksi.
Kyllä pitäisi: tilapäinen oleskelu- ja työlupa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"En poista, on voinut sattua vahinko ja silloin pyydän anteeksi."

Hyvä.

"Kyllä pitäisi: tilapäinen oleskelu- ja työlupa."

Mitä haittapuolia näkisit tuollaisella menettelyllä olevan?

Lisäksi miten pitkä tuo tilapäisyys olisi ja mitä tilapäisyyden loppuessa tapahtuisi?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #22

Kysyn, monenko turvapikanhakijan kanssa olet ollut tekemisissä? Millä konkreeteilla tavoilla olet perehtynyt heidän elämänsä? Mikä sinun hankkimiesi tietojen perusteella olisi haittapuoli turvapaikan ja työluvan saamisessa tilanteessa, jossa ihmistä on kidutettu ja hänen perhettään uhattu ja tapettu, ja hänen perheensä kolmannessa maassa pakolaisleirillä?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #26

Huomaa, että kaikille oleskeluluvattomille tulisi tuon käytännön mukaan "tilapäinen" oleskeluoikeus Suomeen. Kuka tahansa maahan papereitta (tai jopa papereiden kanssa) päässyt saisi jäädä. Eikö olisi vaarana, että tuolloin aukaistaisiin pandoran lipas jota ei saa helposti enää suljettua?

Voisihan käytännön rajata vain turvapaikanhakijoille, mutta kuka tahansa voi alkaa turvapaikanhakijaksi. Myönteistä päätöstä kun ei enää vaadittaisi oleskelulupaan.

Eikai kenenkään tarvitse tuntea turvapaikanhakijoita arvioidakseen voiko em. käytäntö toimia ja mitkä sen riskit ovat.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #29

Luin. Voimme jatkaa. En saanut linkistä vastausta sille, mitä riskejä oleskeluluvan antaminen kaikille sisältäisi. Mitä riskejä näkisit sellaisessa käytännössä?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #31

Kysyin sinun arviotasi riskeistä sekä yksityiskohtia tilapäisen oleskeluluvan kestosta että käytännöstä sen loppuessa. Voitko vastata näihin?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #32

Tilapäinen oleskelulupa voisi kestää siihen saakka kun valtion tila normalisoituu. Eli odottamisen sijaan ihminen voi toimia yhteiskunnan osana, työskennellä ja opiskella. Tässä ei sinänsä ole riskiä, toisin kuin "paperittomien" kulttuurissa, jossa ihminen on sekä lainsuojaton että estetty olemasta yhteiskunnan hyödyllinen jäsen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #33

Kiitos vastauksesta.

"Tilapäinen oleskelulupa voisi kestää siihen saakka kun valtion tila normalisoituu. "

Minkä valtion? Paperittomilla ei ole tiedossa mitään valtiota.

"Tässä ei sinänsä ole riskiä"

Kuka sitten ottaa vastuun, jos homma ei toimikaan.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #34

Kuka ottaa sinusta vastuun jos et onnistu? Pitäisikö epäonnistumisen uhan vaikuttaa ihmisoikeuksiisi?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #36

Näemmä pitää esittää yksi kysymys kerrallaan, että helpottaa vastausta...

Itse otan vastuun omista toimistani, mutta nythän kyseessä olisi poliittinen päätös. Mitä olisi se "vastuunkantaminen", josta niin usein puhutaan, tässä tapauksessa jos tuleekin ongelmia, joita ei ennakoitu?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #37

Mitähän "ennakoimattomia" ongelmia tarkotat. En oikein osaa keksi sellaisia. Ehkä Ragnarök olisi sellainen. Muuten me kyllä tiedämme varmaan jo odotettavissa olevien inhimillisten ongelmien kirjon.

Mutta tämä "vastuunkantaminen". Ensinnäin, aivan kuten sanoit, jokainen vastaa omasta toiminnastaan.

Kuitenlin on olemassa odottamattomia tilanteita, joissa kenellä tahansa on vaikeuksia vastata itsestään.Et pysty ottamaan itsestäsi aina vastuuta. Syynä voi olla sairaus, mielenhäiriö tai vaikkapa onnettomuus, elämänkriisi tai vaikka kodin uhoutuminen tulipalon tai homeen vuoksi.
Kuka silloin ottaa sinusta vastuun?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #38

"Mitähän "ennakoimattomia" ongelmia tarkotat."

Ei niitä ongelmia niin vaikea ole ennustaa.

Vaikkapa sellaisia ongelmia, että Suomeen alkaisi saapua suuret määrät ihmisiä siksi, että tietävät varmasti saavansa jäädä, eikä heitä enää voitaisi maasta poistaa. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa on suuri joukko ihmisiä, joille oleskelulupaa noissa maissa ei ole myönnetty. Oleskelulupa oikeuttaa heidät Suomen sosiaaliturvaan, joka johtaa kasvavaan rasitteeseen julkista sektoria kohtaan. Määrä voisi olla kymmeniä tuhansia. Myös naapurimaassa Venäjällä on hurja määrä ihmisiä, joita oleskelulupa ja Suomen sosiaaliturva miellyttäisi.

Oleskeluluvattomilta, joille oleskelulupa pitäisi antaa, ei vaadittaisi papereita (vai voiko muka vaatia?), joten joukossa olisi myös vaarallisia ihmisiä.

Lisäksi se romuttaisi nykyisen turvapaikanhakuprosessin, koska myönteisellä ja kielteisellä päätöksellä ei olisi väliä. Olisi aivan sama antaa oleskelulupa suoraan ilman työlästä käsittelyä. Tällöin järjestelmän hyväksikäyttö räjähtäisi käsiin ja oikeasti apua tarvitsevat jäisivät apua tarvitsemattomien jalkoihin.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #39

Juuri nyt hallitus on aiheuttanut tilanteen, jossa myönteisellä ja kielteisellä päätöksellä ei ole väliä, kun kielteisiä päätöksiä on annettu tilanteissa, joissa ihmisillä ei ole mahdollisuuksia palata. Onko se sinusta oikein? Onko se järkevää? Onko se inhimillistä?

On jopa esitetty, että tällaisen kielteisen päätöksen kanssa tulisi seurata kuolettava unilääkeannos, se olisi inhimilisempää.

Vaaralliset ihmiset on saatu sangen hyvin tähän saakka eroteltua maahanmuuttajista. Tänne tulevat tph:han pakenevat juuri heitä, ja tekevät hyvää yhteistyötä poliisin kanssa.

Vastakysymys; ihmettelen aina näin suuren maan kansalaisena tätä hätää "vyörystä". Sangen pienellä maantieteellisellä alueella kriisialueiden ympärillä on miljoonia pakolaisia. Malta, joka on pikkuruinen ja Kreikka joka on konkurssissa, kykenevät jatkuvaan kriisitoimintaan ja ottamaan vastaan satoja tuhansia. Miksi me olisimme erityisen kykenemättömiä toimimaan?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #40

"Juuri nyt hallitus on aiheuttanut tilanteen, jossa myönteisellä ja kielteisellä päätöksellä ei ole väliä, kun kielteisiä päätöksiä on annettu tilanteissa, joissa ihmisillä ei ole mahdollisuuksia palata."

Tuo on taas seurausta siitä, ettei rajavalvonta toimi (tai sitä ei ole) ja tällaista tilannetta ei ennakoitu valvontaa purkaessa. Eikä tehtyä virhettä pidä korjata tekemällä suurempi virhe.

"On jopa esitetty, että tällaisen kielteisen päätöksen kanssa tulisi seurata kuolettava unilääkeannos, se olisi inhimilisempää."

Älä esitä tuollaisia juttuja. Ovat asiattomia.

"Vaaralliset ihmiset on saatu sangen hyvin tähän saakka eroteltua maahanmuuttajista."

Totta - maahanmuuttajien osuus vankiloissa kasvaakin jatkuvasti.

"Sangen pienellä maantieteellisellä alueella kriisialueiden ympärillä on miljoonia pakolaisia. Malta, joka on pikkuruinen..."

Niille miljoonille tai Maltalla ei makseta suomalaista sosiaaliturvaa eikä heille tarjota kotouttamispalveluita. Suostuisitko siihen, että vastaanottotoimemme laskettaisiin Maltan tasolle?

"Kreikka joka on konkurssissa, kykenevät jatkuvaan kriisitoimintaan ja ottamaan vastaan satoja tuhansia"

Kreikkahan hoitaa asian niin mallikkaasti, ettei sinne saa ketään palauttaa. Hoitaako Kreikka asian siis hyvin vai huonosti?

"Miksi me olisimme erityisen kykenemättömiä toimimaan?"

Koska olemme luoneet olosuhteet, joissa yksittäisestä turvapaikanhakijasta koituvat kulut ovat valtavat suhteessa eteläisimpiin maihin. Voisimme toki auttaa suurempaa määrää, mutta tällöin resursseja per henkilö täytyisi saada pienemmäksi ja se tuskin sinulle kävisi. Vai kävisikö?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #41

Kysyin, onko tämä mielestäsi asiallista. Et vastannut,

Oletuksesi perustuu siihen, että vastaanottokeskuksiin kasautuu ihmisiä, joita autetaan loputtomiin.

Eise niin mene.

Avaa silmäsi, maassamme on tuhansia kiintiöpakolaisia, ja huomattavasti enemmän turvapaikan saaneita jotka ovat saaneet luvan jäädä ovat opiskelleet kielen, käyvät töissä ja maksavat meidän molempien sosiaaliturvaa, meidän molempien infraa, meidän molempien maanpuolustusta.

Pelkästään oman maahanmuuttajayhteisöni jäsenet tulivat nalsalaisiksi viidessä vuodessa: ensin oppivat suomen kielen, sitten suorittivat kielikokeen, peruskoulun ja ammattiopinnot suomen kielellä, ja ovat nyt töissä ja veronmaksajia. Kauanko sinulta meni?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #42

"Kysyin, onko tämä mielestäsi asiallista."

Missä kohti kysyit ja mihin liittyen? Kysymykseen onko "Onko se sinusta oikein? Onko se järkevää? Onko se inhimillistä?" vastaan, että se riippuu tapauksesta. Jonkun kohdalla voi olla ja toisen ei. Vaikka systeemi ei ole täydellinen, vaihtoehto ei voi olla, että systeemi lakkautetaan ja kaikkien annetaan tulla.

"Oletuksesi perustuu siihen, että vastaanottokeskuksiin kasautuu ihmisiä, joita autetaan loputtomiin."

Se on mahdollinen skenaario, joka pitäisi ottaa huomioon. Eikö ihmisiä sitten pitäisi auttaa loputtomiin, jos he loputtomasti apua tarvitsevat?

"maksavat meidän molempien sosiaaliturvaa, meidän molempien infraa, meidän molempien maanpuolustusta"

Maahanmuuttajat eivät ole kokonaisuutena nettoveronmaksajia. Ne jotka maksavat nettoveroja, eivät riitä maksamaan loppujen kuluja. Maahanmuuttajien nettoveronmaksuosuutta saadaan kasvatettua vain tekemällä Suomesta houkutteleva niille, joilla on osaamista että toisinpäin.

"Kauanko sinulta meni?"

Jospa ei kuitenkaan mentäisi henkilökohtaisuuksiin.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #43

Se, mitä sanot maahanmuuttajista koskee myös meitä kaikkia. JOkainen meistä, sinäkin, olemme saajia tässä yhteiskunnassa.

Siksi kysymykseni siitä, kauanko sinulla kesti tulla "tuottavaksi" ei ole lainkaan henkilökohtaisuuksiin menemistä.
Sinulla ei nimittäin ole mitään ongelmaa pohtia samaa asiaa muiden kohdalla, siis se on oikein myös sinun kohdallasi.

Kulutat tämän maapallon resursseja yhtä lailla muiden kanssa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #44

Minulla kesti nettoveronmaksajaksi pääsy noin 20 vuotta syntymästä. Ja viimeisen 10 vuoden ajan olen parin kuukauden jaksoa lukuunottamatta sellainen ollut.

Jos resursseilla tarkoitetaan Suomen verotuloja, kulutan niitä nyt niin vähän kuin ihmisen on täällä mahdollista kuluttaa. Esimerkiksi en käytä julkisia terveyspalveluja. Muista resursseista mieleen tulee, että kulutan myös luonnonvaroja suhteellisesti kohtalaisen vähän autottomana, kerrostalossa asuvana, pienituloisena ja vähän matkustelevana.

Toivottavasti vastauksen saaminen noihin lämmitti mieltä.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #45

Hmmm. Kantasuomalainen on aika lailla kalliimpi kuin maahanmuuttaja, joka sangen piankin menee töihin.
Kulutat muuten myös infraa, hulevesijärjestelmiä, teitä ja julkista liikennettä, valaistusta ja julkisia alueita, nautit poliisin, armeijan ja virkamiehistön ja rannikovartioston palveluista, voit luottaa siihen, että saat tarvittaessa paikalle ambulanssin jos vaikka liukastut ja kaadut, kaihin iskiessä leikkausapua löytyy ja jos talosi palaa olet oikeutettu sosiaaliturvaan, ulkomailla konsulaattikin voi löytyä. Ehtä työpaikkasi on saanut nauttia Tekesin ja muita tukia.
Kaikkia näitä maksaa meillä sinulle - ja minulle myös - kymmeniin tuhansiin nouseva maahanmuuttajien, pakolaisten ja kiintiöpakolaistnkin työssäkäyvä joukko. Monet näistä ovat muuten ystäviäni.

Sitä voi vähän aikaa ajatella.

Ja jos sinusta tuntui epämiellyttävältä tuosta kertoa, niin se kannattaa ottaa jatkossa huomioon, kun asiasta jatkaa keskustelua.

Jaakko Häkkinen

Täysin tuomittavaa käytöstä Suomi Ensin -porukalta. Paha ylilyönti.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Edelleenkin: oman bloginsa mainostamisen voi unohtaa, samoin turvapaikkaturismilänkytykset, tyhjät viestit ja rasimilla flirttailut. Jos asiallista keskustelua ei tule, suljen kommentoinnin - kuten niin moni nykyään joutuu tekemään.

Toimituksen poiminnat