Ipan kiska Mitä Minna Canth sanoisi tänään?

Sipilä, Orpo ja kolmannen sektorin tuho

 

 

 

Pääministeri Sipilän ilme SOTE-uudistuksen vuoden lykkäysilmoitusta kertoessa oli kuvaava. Ounastelen, että hänenkin korviinsa on kiirinyt tieto:  kolmas sektori on jo alkanut sulkeutua. Eikä syksyllä, vaan juuri nyt kesäkuussa 2018. Kysymys on, palaako Suomi  kesälomilta suoraan kriisivaltioon.

Mitä tapahtuu? Eri tahot, kuten Martat, työttömien yhdistykset ja katulähetys ovat ilmoittaneet valmistelevansa ja osa toteuttavansa toimintansa alasajoa jo nyt, kesäkuussa. Marttoja ei tarvinne esitellä, mutta kuinka moni tietää, että työttömien yhdistykset muun muassa jakavat enemmän ruoka-apua kuin seurakunnat? Moniko tietää, miten vahvasti katulähetyksellä on rooli yhteiskuntarauhan säilymisessä, asunnottomien ja alkoholistien elämän turvaajana?

Nämä kolme mainittua tahoa ole ainoat. Esimerkiksi vanhusten, kehitysvammaisten ja vammaisten palveluiden kohdalla tulee samaa viestiä. Jokainen kolmannen sektorin järjestön toimintaa tunteva tietää (ja kuntapoliitikot istuvat niiden hallituksissa) seuraukset tästä yhdistysten pikasuluista.  Tieto todellisuudesta leviää nyt kulovalkean lailla.

Päätöksiin vaikuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi Jyväskylässä  ilmoitettu asunnottomien tukitoiminnan  siirtyminen hankintalakiin vedoten palveluseteliperusteiseksi. Varsinais-Suomen TE-keskus puolestaan esimerkiksi lakkautti tulevaan SOTE:en vedoten alueen työllisyyspoliittiset avustukset vuodenvaihteeseen.  Käytännössä  hallituksen uudistysesityksiä käytetään tekosyynä kolmannen sektorin alasajoon. Se, pystyykö yksityinen puoli vastaamaan palvelutarpeeseen onkin sitten toinen juttu. 

Varsinais-Suomen TE-keskuksen johtaja  Kjell Henrichson viittaa päätöksessä työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistukseen. Sitten hän tarkentaa, että Typo-rahoitusmuoto lakkaa olemasta, koska se ei ole maakuntauudistuksen lainsäädäntöehdotuksessa rahoitusmuotona.

Ei todellakaan ollut.  Mutta hän jättää sanomatta, että juuri siitä on annettu sekä maakunnissa että suoraan ministeriöön runsaasti kritiikkiä. Hallituksen esitys alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista  ei sisällä millään tavalla sitä Suomea, joka on rakentunut vahvasti yhdistysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen toimintaan, vapaahtoistyöhön ja monimutkaiseen verkostoitumiseen.  

Sillä aikaa kun luit tämän, yhä useampi yhdistys tekee pikaisia suunnitelmia toiminnan lopettamiseksi, nopeimmat jo tämän kuun aikana.  Jokaisen katoavan yhdistyksen toiminnan korvaamiseksi tarvitaan vuosien kehitystyö, verkottuminen ja erikoistuminen.  Jos kolmas sektori sulkeutuu syksyllä, elämme todellakin kiinnostavia aikoja. Olen mitä mieluimmin totaalisen väärässä. Nyt ei siltä näytä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tämä on valitettavan surullista seurattavaa, mutta todellakin ihan odotettavissa, ks. myös alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254893-mi...

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Ennakoit aivan oikein, valitettavasti. Koetin kommentoida sivullesi, mutta se ei avautunut, joten kommentoin tähän. Kiitos tekstistäsi!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Irma, kiitos viestistäsi. Olipa erikoista, että blogini ei avautunut. Siitä en ole tiennyt mitään.

Aina avaan blogini kaikille avoimeksi ja koskaan en sensuroi tai estä kenenkään kommentteja.

Minun blogeissani saavat kaikki ruusut ja rentunruusut kukkia vapaasti ;-)

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi Vastaus kommenttiin #3

Se oli tekninen vika, ei asetuksissasi. Peukkuja!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhdistysten haittana ovat aina olleet vainoojat ja kadehtijat. Olen ollut perustamassa Jyväskylään neljää yhdistystä. Joka kerta avoimesti ja ottaen mukaan kaikki kiinnostuneet. Heidän parhaakseen. Ilman vähintäkään valtapyydettä.

Ensimmäisen yhdistyksen synty näistä neljästä herätti uskomatonta kateutta ja raivoa. Taisi olla kyseisellä naisella käsi valmiiksi nyrkissä, ei sitä muuten voi ymmärtää. Eräs paikallinen jossakin yhdistyksessä silloin toimiva nainen tuli pöydän yli ja kaatoi siinä kuppinsa. Hän raivosi että sitä uutta järjestöä ei tarvita. Kaupungin yhdistystoimijat olivat kuulemma vihoissaan kun tulisi uusi järjestö kilpailemaan vähistä rahoista.

Sääliksi käyvät vihaenergialla toimijat.

Turha oli hänen raivonsa. Yhdistykset joita olen perustanut ja joissa olen toiminut eivät kilpaile missään, mistään eivätkä kenenkään kanssa. Ne toimivat lähes ilmaiseksi vaikka järjestävät satoja suuria yleisötilaisuuksia ja julkaisevat yhä uusia kirjoja.

PS Sinä aikana kun luin tekstisi tapahtui paljon, mutta ei sitä mitä mainitsit tapahtuvan. Harvinaisen sekava ja koukeroinen esityksesi herätti suurta ihmetystä. Aikaansaannos sekin.

Toimituksen poiminnat