Sipilä, Orpo ja kolmannen sektorin tuho

 

 

 

Pääministeri Sipilän ilme SOTE-uudistuksen vuoden lykkäysilmoitusta kertoessa oli kuvaava. Ounastelen, että hänenkin korviinsa on kiirinyt tieto:  kolmas sektori on jo alkanut sulkeutua. Eikä syksyllä, vaan juuri nyt kesäkuussa 2018. Kysymys on, palaako Suomi  kesälomilta suoraan kriisivaltioon.

Mitä tapahtuu? Eri tahot, kuten Martat, työttömien yhdistykset ja katulähetys ovat ilmoittaneet valmistelevansa ja osa toteuttavansa toimintansa alasajoa jo nyt, kesäkuussa. Marttoja ei tarvinne esitellä, mutta kuinka moni tietää, että työttömien yhdistykset muun muassa jakavat enemmän ruoka-apua kuin seurakunnat? Moniko tietää, miten vahvasti katulähetyksellä on rooli yhteiskuntarauhan säilymisessä, asunnottomien ja alkoholistien elämän turvaajana?

Nämä kolme mainittua tahoa ole ainoat. Esimerkiksi vanhusten, kehitysvammaisten ja vammaisten palveluiden kohdalla tulee samaa viestiä. Jokainen kolmannen sektorin järjestön toimintaa tunteva tietää (ja kuntapoliitikot istuvat niiden hallituksissa) seuraukset tästä yhdistysten pikasuluista.  Tieto todellisuudesta leviää nyt kulovalkean lailla.

Päätöksiin vaikuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi Jyväskylässä  ilmoitettu asunnottomien tukitoiminnan  siirtyminen hankintalakiin vedoten palveluseteliperusteiseksi. Varsinais-Suomen TE-keskus puolestaan esimerkiksi lakkautti tulevaan SOTE:en vedoten alueen työllisyyspoliittiset avustukset vuodenvaihteeseen.  Käytännössä  hallituksen uudistysesityksiä käytetään tekosyynä kolmannen sektorin alasajoon. Se, pystyykö yksityinen puoli vastaamaan palvelutarpeeseen onkin sitten toinen juttu. 

Varsinais-Suomen TE-keskuksen johtaja  Kjell Henrichson viittaa päätöksessä työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistukseen. Sitten hän tarkentaa, että Typo-rahoitusmuoto lakkaa olemasta, koska se ei ole maakuntauudistuksen lainsäädäntöehdotuksessa rahoitusmuotona.

Ei todellakaan ollut.  Mutta hän jättää sanomatta, että juuri siitä on annettu sekä maakunnissa että suoraan ministeriöön runsaasti kritiikkiä. Hallituksen esitys alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista  ei sisällä millään tavalla sitä Suomea, joka on rakentunut vahvasti yhdistysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen toimintaan, vapaahtoistyöhön ja monimutkaiseen verkostoitumiseen.  

Sillä aikaa kun luit tämän, yhä useampi yhdistys tekee pikaisia suunnitelmia toiminnan lopettamiseksi, nopeimmat jo tämän kuun aikana.  Jokaisen katoavan yhdistyksen toiminnan korvaamiseksi tarvitaan vuosien kehitystyö, verkottuminen ja erikoistuminen.  Jos kolmas sektori sulkeutuu syksyllä, elämme todellakin kiinnostavia aikoja. Olen mitä mieluimmin totaalisen väärässä. Nyt ei siltä näytä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ipa
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Kirjoittaja on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu