Koulujen mielenosoittajanuorten nuhtelu on todellista mustaa huumoria

 

Tänään koululaiset ympäri maan ovat olleet osoittamassa mieltä sille laiskuudelle, jolla olemme suhtautuneet ilmastonmuutokseen.  Siinä missä me olemme huolissamme yksitysautoilun oikeuksistamme, heillä on jo varmuudella edessään merten nousu ja globaali katastrofi. Heidän kannanottonsa on vakava.

Nyt koulut ovat reagoineet siihen, että oppilaat ovat poissa koulusta mielenosoituksen vuoksi. Kun kyseessä on koko planeettamme kohtalo: se, onko maapallo elinkelpoinen muutaman vuosikymmenen kuluttua, koulujen kanta poissaoloihin tuntuu mustalta huumorilta.

Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaista ja rakentavaa toimintaa silloin, kun demokraattisen päätöksenteon koneistot eivät toimi tai ne ovat liian hitaita. Nyt on se aika. Siinä vaiheessa kun merenpinta nousee – ja se tulee nousemaan, se tiedetään – kukaan ei enää muista koulujen närkästystä luvattomista poissaoloista. Niillä ei ole merkitystä, mutta koululaisten liikkeellä kylllä. 

Kansalaistottelemattomuudella ja mielenosoituksilla on myös tulevaisuusajattelun kannata tärkeä rooli. Se luo tulevaisuususkoa. Meiltä on unohtunut ymmärrys siitä, että kansainvälisellä yhteistyöllä muutos on mahdollinen.

12-vuotiaana olin Pieksämäellä muiden koululaisten tavoin mukana keräämässä rahaa Vietnamin sodan ja Biafran nälänhädän uhreille. Olimme osa maailmanlaajuista rauhaliikettä ja maailma muuttui. 

1980-luvun alussa Jyväskylässä vein lapseni tuhansien muiden tavoin rauhanmarssille osana kansainvälistä liikettä. Rauhanliike vaikutti silloin maailmanpolitiikaan. Nämä ovat luoneet minulle uskoa tulevaisuuteen. 

Nyt jälleen nuorten ääni  rakentaa tulevaisuutta. Tukahduttamisen ja sanktioiden sijaan sitä tulee kuulla tarkkaan ja alkaa vihdoin todellisiin toimiin.

 

 

 

 

 

ipa
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Kirjoittaja on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu