Ipan kiska Mitä Minna Canth sanoisi tänään?

YLE ei ole perumassa aktiivimallia - vai?

 

Ylen sunnuntaina 9.6. julkaisema uutinen aktiivimallista ja työttömyyskorvauksen porrastuksesta herätti runsaasti some-keskustelua. Jutussa ei haastateltu hallituksen edustajia, vaan työttömyyskorvauksen porrastusajatukset tulivat EK:n ja liittojen suusta. Nopealla lukemisella monelle näytti jäävän vaikutelma, että aktiivimallia ei ollakaan purkamassa vaalilupauksista huolimatta.

Aktiivimallin purkamisesta nostettiinkin sitten somessa keskustelua viittaamalla toistuvasti ”YLE:n uutiseen jossa kerrotaan että hallitus ei pura aktiivimallia”. Kyse on medialukutaidosta, mutta juttu ei ollut niin selvä kuin uutisen ehkä kannattaisi olla. Kun aktiivimallin lakkauttaminen on hallituksen tavoite, kun useampi ministeri aina kysyttäessä kertoo, että leikkuri lähtee, ja kun asian olisi toimitus voinut vielä kerran tarkistaa itse juttuun ja kertoa, että aloittelut on jo valmisteltu, tuli tämän tietävälle lukijalle vähän tyhmä olo.

Olisi hienoa, että aktiivimallin lakivalmistelua seurattaisi nyt tarkkaani. Tämä on varmaan aika ainutlaatuinen aitiopaikka saada kansalaisille selväksi, kuinka lakivalmistelu lähetekeskusteluineen, valiokuntatyöskentelyineen ja asiantuntijakuulemisine kulkee, ennen kuin laki tulee isoon saliin äänestykseen. Asialliseen lakivalmisteluun menee kuukausia. Hallitus on viikon vanha ja edessä on kesäloma. Siksi asiasta vastaava ministeri totesi, että vuodenvaihteeseen menee.

Sillä aikaa voimme vain kiittää tilanteesta edellistä hallitusta, ja pohtia miten suomalaiselle yhteiskunnalle olisi käynyt, jos kaikki yli 30 perustuslakiin törmännyttä lakia olisi saatu läpi. Aktiivimallin lisäksi edellinen hallitus sai lakimuutoksella heikennettyä turvapaikan hakijoiden oikeusturvaa – asia josta saamme kiittää tuhansien paperittomien syntymistä. 

Olin aktiivimallin lakkauttamista käsittelevää kansalaisaloitetta käsiteltäessä eduskunnassa. Salissa oli opposition lisäksi yksi hallituksen edustaja kuulemassa vasemmiston, vihreiden ja RKP:N puheenvuoroja. Yli 140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite hylättiin hallituksen äänin.  

Että muistetaan tämä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyse ei ole sama aktiivimalli ja se vanha puretaan.

Minua eniten kiinnostaa SDP:n perusturvamalli ohjelmassaan, että aiotaanko jossain vaiheessa tuoda? Koska sen tyyppiset löytyvät Keskustassa ja ne muistuttavat Universal Creditiä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Olen tutkinut tätä jo pari vuotta. Hyvä vaan, että kokoomus, kd, eivät päässeet. He ovat tuon UC:n kannattajia. Olen lukenut brittien lehdistöä tuosta ja hirmuinen katastrofi se onkin ja valmista ei ole vieläkään ja menot ovat paljon suuremmat, silti ihmiset kärsii.

Marja-Leena Kuronen
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitä Hirsjärven mielestä tarkoittavat hallitusohjelmaan kirjatut "vastaavat työllisyysvaikutukset" aktiivimallin purkamisen ehtona?

Olen eräistä kirjoituksista ymmärtänyt sellaisen vaatimuksen tulleen kepuleiden "iltalypsyn" tuloksena lopulliseen versioon tiedonlevitteille vuodetun luonnoksen jälkeen.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Kiinnostava tieto. Olisi hyvä siinä tapauksessa myös saada vuoto siitä, kenen vaatimuksesta aktiivimallileikkuria ei pitäisi lopettaa.
Näen, että tavoitteena tulee olla täystyöllisyys, tarkoittaen että jokaisella tulisi olla oikeus saada palkkatuella töitä esimerkiksi vuoden työttömyyden jälkeen. Tämähän meillä Suomessa on jo ollut, se lakkautettin 90-luvulla "liian kalliina".
Monesti mietin, millainen olisi laman saldo ollut jos siitä olisi pidetty kiinni. Nyt moni pitkäaikaistyötön on sen kauden tulosta: pitkä syrjäytyminen on vakava ja vaikeasti korjattava tilanne.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kiinnostava tieto tosiaankin. Itse näin tiedon huomattuani linkin J.Yrttiahon naamattopäivitykseen jossa kokonaisuudessaan kopioituna lukee:

"On korjattava eräs hallitusohjelmasta leviävä/levitetty väärä tieto. Työttömyysturvan aktiivimallia ei Rinteen ohjelmassa valitettavasti pureta.

Mallin purku oli Vasemmistoliiton puoluevaltuuston maaliskuussa asettama ns. kynnyskysymys. Nyt aktiivimalli siis jää voimaan ja leikkaa melkein 5 prosentilla työttömyysturvaa jatkossakin, mikäli aktiivisuutta ei pysty määräajoin osoittamaan.

Kun hallitusohjelmassa nyt lukee ”Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.”(s.129-130), se tarkoittaa, että aktiivimallia ei pureta, vaan jäädään odottamaan päätöksiä ”vastaavista toimenpiteistä”. Tällaiseksi on vahvasti tyrkyllä eläkeputken lakkauttaminen. Näin työ- ja elinkeinoministeriö linjasi jo hallitusohjelmaneuvottelujen aloitusseminaarissa.

Ehdollistava jälkimmäinen lause tuli tekstiin aivan loppusuoralla, keskustan vaatimuksesta. Tyypillinen kokeneen neuvottelijan viimevaiheen rökitys, kun muiden neuvottelijoiden keskittyminen on jo herpaantunut.

Media ehti levittää laajasti sille vuodettua aiempaa luonnosversiota, jossa kepun lisäystä ei vielä ollut, siksi moni tuntuu olevan vielä väärässä käsityksessä aktiivimallin jatkon suhteen. Tämä fakta on joka tapauksessa hyvä huomioida, kun hallitusohjelman kokonaisuutta ja vasemmiston tavoitteiden toteutumista siinä tutkiskelee.

Linkki Rinteen hallitusohjelmaan:
https://valtioneuvosto.fi/…/Neuvottelutulos+hallitusohjelma…
"

Yrttiaho osoittaa suoraan ja vääjäämättömästi kepuleihin vaatimuksen esittäjänä. Toisaalta hän tuo myös esille suomalaisen "syvän valtion" (USA: "deep state") toiminnan kun hänen mukaansa TEM jo neuvottelujen aloitusseminaarissa teki selväksi mitä tehdään.

Myös minun mielestäni tuo 1990-luvun tavoite oli hieno ja kannatettava. Moni syrjäyttäminen olisi jäänyt tapahtumatta jos ei oltaisi kampreerimaisesti tuijotettu yksittäisiä menoja. Joka ikinen tuolla tavalla "uhrattu" sentti olisi hyödyttänyt kotimaisen kulutuskysynnän kautta taloutta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jorma, "vastaavat työllisyysvaikutukset" taitavat olla samaa lypsyä kuin se, että 0,7 hoitajamitoitus muuttui 0,7 hoivahenkilöstöksi... (siis mukana jälleen em. vahvuudessa siivoojat, talonmiehet, laitosmiehet, keittiöväki?)

Näyttävät molemmat äkkiseltään vain semantiikalta, mutta tosiasiassa ovat sitä kovinta poliittista pähkinää meidän kaikkien purtavaksi - tai ei nyt ihan kaikkien, vain niiden heikoimpien, jälleen.

Ks. Sanna Antikaisen tuore blogi, jossa sanotaan, että - - "hallitusohjelman kirjauksessa sivulla 147 puhutaan hoivahenkilöstöstä, ei hoitohenkilöstöstä" - -

Ks. alla:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Sivu 147: - - "Säädetään hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Mitoituksen toteutuksessa otetaan huomioon aina ensisijaisesti hoitoisuus. Selkeytetään henkilöstön työnjakoa muun muassa tukipalveluiden osalta. Henkilöstömäärän lisäys toteutetaan asteittain käynnistämällä tavoitteellinen kehittämisohjelma, jolla rahoitetaan polkua kohti uskottavaa ja vanhusten riittävän hoivan turvaavaa mitoitusta." - -

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, tuollainen sanoilla kiemurtelu jää helposti huomaamatta mutta lopulta kuitenkin yksittäisiin sanojen muotoiluihin vedotaan ja niiden mukaan toimikaan. Eikä sen mukaan miten ihmiset ovat kauniilta näyttävät tekstit halunneet ymmärtää.

Toki ohjelman sanailu halusta "selkeyttää työnjakoa" voi tarkoittaa, että määritellään tarkasti ketkä hoivaa oikeasti antavat mutta voi se tarkoittaa varsinaisten hoitajien lisäksi myös, että kirjataan nuo "tuki-ihmisetkin" hoivaajiksi.

Luulenpa, että kepulien vielä vetoavan siihen, että "mehän sovimme siivotjat ja talonhenkilöt laskettavan mitoitukseen" kun ne hoivatukihenkilöitä ovat.

P.s. Osoitin tuossa kepulit tuollaisen kiemurointiin syylliseksi, hehän ovat n.s. "todennäköiset syylliset". Mutta samalla asialla voi myös olla hurrit ja vihrulitkin. Molemmat ovat tiukkoja porvareita ja vihruleilla kaikki on kaupan ja kaupan ovet jatkuvasti auki. Vassuleista ja demuleista en, ainakaan ihan vielä, haluaisi sellaista uskoa.

Kai Hirvasnoro

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo asian nyt mahdollisimman selkeästi:
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4096875-pek...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luottakaamme siis Pekoseen, ainakin vielä. Tuossa hänenkin sanomassaan on toki tuo "niin nopeasti kuin mahdollista". Tälläinen monia liemiä nähnyt vanha p. päätyy epäilemään monia asioita kunnes näkee ne. Ehkä meidän kannattaa vahtia tätäkin, kuten niiin montaa muutakin asiaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

12. Kyllä. Monta asiaa pitäisi vahtia. Aktiivimalli runnottiin lähes huomaamatta kun media juovuksissa tarkkaili alkoholipitoisuudesta käksin käsin.

Jos olisivat he huomanneet, niin olisi voinut olla toisin.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Aina kannattaa olla kriittinen :-)
Ongelmahan täsä son se, että kyseessä on laki. Lain muuttaminen vaatii pitkän sarjan parlamentaarisia toimenpiteitä aina lähetekeskustelusta valiokuntatyöskentelyyn, asetuksen muotoiluun ja asiantuntijakuulemisiin saakka.
Itse asiassa olisi hienoa, että YLE tekisi tästä juttusarjan, sillä edes politiikassa mukana oleville tämä prosessi ei ole järin tuttu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Hirsjärvi on oikeassa, että lainsäätämisjärjestys ei ole ihmisille kaikilta kiemuroiltaan tuttu ja kaipaisi tarkenpaa läpikäymistä. Etenkin erilaiset tavat valmistella lakiehdotuksia ennen eduskuntakäsittelyä lienevät huonommin tiedossa. Sellaisen valaiseminen pitäisi aloittaa kunnolla jo koulujen yhteiskuntaopin opetussuunnitelmissa. Myös YLE voisi auttaa valistamisessa, julkisen palvelun tehtävähän heille on sälytetty. Voisivat vaikka rakentaa viihdyttävää draamaa sinällään realistisen tarkasti esitetyn prosessin ympärille ihan proosallisten dokumenttien lisäksi.

Tässä kyseisessä asiassa toki viittasin enemmän lainsäädännön etenemiseen vaikuttavaan poliittiseen vääntöön jota lienee uudelle(-kin) hallitukselle luvassa. Se saattaa vaikuttaa tuohon "niin nopeasti kuin mahdollista" -aikatauluun, pelkään ma. Älkäämme siis luottako, että konsulit ovat valveilla vaan valvokaamme itsekin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #17

@17

Luettuani blogia päätin päivittää kansakoulussa oppimaani sanontaa, että eduskunta säätää lait. Löytyi seuraavaa:

https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/lainv...

Valtaosa laeista syntyy hallituksen esityksistä ja eduskunta on velvollinen ottamaan kansalaisten tekemiä
lainsäädäntöaloitteita käsittelyyn yli 50 000 kannattajan perusteella.

"Itse asiassa olisi hienoa, että YLE tekisi tästä juttusarjan" - Kannatan ajatusta sillä "eduskunta säätää lait" sanontaa tulis laajentaa nykyaikaisemmaksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olisihan meillä parempikin Aktiivimalli tarjolla: "Aidosti palkitseva aktiivimalli"

Olen esittänyt alla olevan avoimen kysymyksen Aino-Kaisa Pekoselle:

Voisiko hallitus harkita nykyisen Aktiivimallin tilalle "Aidosti palkitsevaa aktiivimallia"? Aluksi vain vuoden (tai kahden) mittaisena kokeiluna. Ks. alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

--

Olisipa hienoa, jos Aino-Kaisa antaisi vastauksensa kysymykseeni.

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Toivon, että tämänkin aloitteen tapaiset positiiviset ja oikeasti palkitsevat toimintatavat ovat tulevan työvoimapolitiikan linja. Ainakin nyt näyttää siltä, että näin on. Työllisyysasioista vastaavan Timo Harakan vastaus tähänin varmaan kuullaan.
Työttömien Keskusjärjestön näkäkulmasta tavoite kannattaisi olla myös realistinen täystyöllisyys, siis siinä mielessä, että palkkatuen kautta jokaisella, joka on esimerkiksi vuoden ollut työttömänä, oisi oikeus saada palkkatuki.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Pekosen ja Harakan yhteistyö olisi tarpeen tässä "Aidosti palkitsevassa Aktiivimallissa" vanhustyön ja työttömien yhteistyön luomisessa kunnan sosiaalitoimen avulla:

- - "Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet." - -

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On parasta, että IH kirjoittaa YLEn uutiset niin tulee pravdaa hänen puolueensa uskonsuunnan mukaisesti.

Harmi ettei uutinen siinä tapauksessa olisi "niin selvä kuin uutisen ehkä kannattaisi olla". Ainakaan jos se olisi samanlaista kuin IHn julistus vuodesta toiseen valtuustopöntössä. Ainutlaatuista se toki on. Jokaisen kannattaa ahkerasti seurata kokouksia, mieluummin kuin poliitikkojen itsekehuisia tekstejä. Olenkin katsonut ja kuunnellut monesta kunnasta kokouslähetyksiä monet vuodet. IH on niissä ainoa, joka on itkenyt pöntössä. Ei puhumalleen valtuustoasialle (josta ei sekavan esityksen takia yleensä oikein pääse jyvälle silloin kun hän on äänessä), vaan muistellessaan omia vuosikymmenten takaisia henkilökohtaisia kokemuksiaan.

On harmillista myös kuunnella kokous kokoukselta samoja ääntenkalastelujuttuja. Sellaisia, jotka eivät mitenkään liity kuntapolitiikkaan. Ahti Ruoppila jo huomautti pitkiä puheita kuunneltuamme, että turha on valtuustossa jutella aktiivimallista, jonka uusi hallitus heti poistaa. Vaan ei mennyt IHlle asti perille. Taas tämän viikon maanantaina piti IHn palata samaan aiheeseen pöntössä. Kuitenkaan minulle ei ole ikinä häntä kuunnellessa tullut "vähän tyhmä olo".

Li Anderssonko teki vassista populistisen uskonlahkon? Jolle ajatus tasa-arvosta on vieras, kuten osoittaa kolmen nuoren naisen marssittaminen kahdelle ministerinrahille.

Suomi on kauhuissaan seurannut vassin raivoamista oppositiossa ja toivonut tyylin nyt muuttuneen. Mutta ei. Aggressiivinen oikeaoppisuus, yhteistyökyvyttömyys ja kaikkien toisten yläpuolelle asettuminen näkyy olevan tuon pienpuolueen toinen luonto. Vassilaiset ovat viikon aikana käyttäytyneet kuin olisivat hallituksen suurin, kaunein ja ainut ja kuin kaikkinainen hyvä anti olisi heiltä.

"Että muistetaan tämä."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kajannes kertoo: "Suomi on kauhuissaan seurannut vassin raivoamista oppositiossa..."

Mikä Suomi ja missä? En ole huomannut Suomen Suomena olevan kauhuissaan juuri mistään eikä varsinkaan vassuleiden touhuista. Sen sijaan jotkut yksittäiset ihmiset ja jotkut poliittiset kuppikunnat ovat niin mielensä pahoittaneet kun jotkut eivät suostu olemaan heidän kanssaan samaa mieltä. Omia tuntemuksiaan tuskin kuitenkaan kannattaa nostaa koko Suomeksi Kajanneksenkaan.

Toimituksen poiminnat